Aromaterapiaa kotona

Aromaterapiaa voidaan käyttää kotona monella tapaa. On kuitenkin tärkeätä muistaa muutamia seikkoja.

ÄLÄ käytä eteerisiä öljyjä ilman aromaterapeutin ohjeistusta, jos
olet raskaana tai imetät, sairastat jotain lääkärin hoitoa vaativaa sairautta, käytät lääkkeitä,( huom ! särkylääkkeet eivät sovi eteeristen öljyjen  kanssa käytettäviksi) tai sinulla on jokin akuutti sairaus esim. kuume.Kaikki öljyt eivät käy lapsille, joten varmista aromaterapeutilta mitä öljyjä voit käyttäää lastesi kanssa, esim. 1 tippa mandariin öljyä on turvallinen pienimmillekin  tuoksulampussa, kun taas eukalyptusta ei tule käyttää alle kouluikäisille.

ETEERINEN ÖLJY EI SOVI SISÄISEEN KÄYTTÖÖN !

Valitessasi tuoksua kotikäyttöön, käytä vain sellaisia mitkä miellyttävät tuoksultaan sinua. Nenämme tietää mikä öljy hoitaa meitä parhaiten, mutta tutustu silti öljyjen ominaisuuksiin.

Tässä on sinulle muutamia vinkkejä miten voit turvallisesti käyttää öljyjä kotonasi. Mikäli olet kiinnostunut öljyistä enemmän suosittelen, että kävisit kurssin josta saisit lisää tietoa asioista.

Tuoksulamppu/lyhty tai tuoksukivi

Lyhdyn sisälle sytytetään lämpökynttilä ja päällä olevaan astiaan laitetaan kylmää vettä ja 1- 4 tippaa eteerisiä öljyjä. Huomioi öljyn valinnassa kaikki paikalla olijat. Kaupoista saa tuoksukiviä jotka ovat huokoista keraamista materiaalia, joihin voi tiputtaa 1-2 tippaa eteeristä öljyä ja se haihtuu siitä pikkuhiljaa huoneilmaan.

Tuoksuliina tai tuoksupussi

Nenäliinaan tiputetaan 1-2 tippaa eteeristä öljyä ja se laitetaan esim. tyynyliinan sisälle helpoittamaan hengitystä, auttamaan nukahtamisessa, rentouttamaan. Tärkeätä huomioida, ettei eteerinen öljy ole kosketuksissa ihon kanssa. Öljyt voivat myös jättää jäljen vaatteisiin.
Tuoksupussin voi tehdä itse tai käyttää jotain vanhaa pientä kangaspussia. Pussin sisään pumpulia ja sinne tiputetaan 1-2 tippaa valittua öljyä, sitten pussi tiukasti kiinni. Sujauta pussi liinavaatekaappiin tai ripusta esim sängynpäätyyn tai sujauta tyynyn alle riippuen siitä mitä tarkoitusta varten sen valmistit.

Kylvyt

Eteerisiä öljyjä voidaan lisätä joko koko kylpyyn tai  käsi- tai jalkakylpyihin. Kylpyä tehdessä eteerinen öljy tulee emulgoida, jotta se sekoittuisi veteen. Hyviä emulgaattoreita ovat hunaja, suola, kerma, molkosan, saippua. Kylpyyn aikuiselle 2-6 tippaa eteeristä öljyä. Osa kylpyyn 1-3 tippaa.

Saunatuoksu

Eteerisiä öljyjä/ saunatuoksuja ei pidä säilyttää löylyhuoneessa, ne voivat syttyä lämmönvaikutuksesta itsestään tuleen. Saunaan mennessäsi laittaa lautaselle kylmää vettä johon lisätään 1-4 tippaa eteeristä öljyä ja laita lautanen lauteille. Tällä tavoin öljy höyrystyy hitaasti ja nautinnollisesti hoitamaan saunojaa.                                                 Kiukaalle laitettavassa löylykupissa eteerinen höyrystyy hyvin nopeasti(1-2 tippaa), samoin kuin löylyn heitto veteen laitetut öljyt, jolloin kylpiälle voi tulla huono olo.

Hieronta

Laita ruokalusikallinen perusöljyä esim. manteli-, jojoba-, sesam-, oliiviöljyä pieneen astiaan ja tiputa sekaan 1-2 tippaa eteeristä öljyä. Tällä seoksella voit hieroa itseäsi tai perheen jäseniäsi.

Siivous ja pyykinpesu

Siivotessa pesu veteen kannattaa tiputtaa 1-2 tippa eteeristä öljyä, puhdistamaan ja raikastamaan kotia.( Ei sovellu lakatuille pinnoille). Eteerinen öljy kannattaa tiputtaa pesuaineen sekaan jotta se emulgoituu koko vesimäärään.
Kodin raikastamiseen käy pieni lasinen suihkepullo.  sekoita 1-3 tippaa eteeristä öljyä muutamaan rakeeseen suolaa ja kaada päälle vettä.  Suihkauta ilmaan ihastuttavat tuoksut. Muista ravistaa ennen suihkuttamista.

Pesupähkinöiden tai pyykinpesuaineen tai huuhteluaineen joukkoon voi myös laittaa 1-3 tippaa eteerisiä öljyjä raikastamaan pyykin tuoksua.