Ruoka olkoon lääkkeemme

”Lääkkeen ottaminen sen jälkeen, kun sairaus on jo puhjennut, on kuin alkaisi kaivaa kaivoa vasta sen jälkeen, kun on tullut janoiseksi, tai valmistaa asetta vasta sitten kun taistelu on jo käynnissä. Eivätkö nämä toimet silloin ole liian myöhäisiä?”

Lainaus on kirjasta: Keltaisen keisarin sisätautioppi n. 350 eKr.

Vanhat kiinalaiset opit sanovat, että olemme tehty ruuasta. Se mitä haluamme syödä, kertoo mielemme ja elimistömme tasapainon tilasta. Heille ruoka toimii terveyden tukijana sekä valitsemalla ruoka-aineet energeettisten lämpötilojen sekä makujen mukaan ja huolehtimalla, että ravinnossa on riittävästi Qi.tä eli elämänenergiaa se toimii kiinalaisen lääketieteen mukaan lääkkeenä.

Se miten voit tänään johtuu siitä mitä söit eilen.
Millainen olosi on nyt?

Pikkuhiljaa me länsimaalaisetkin ihmiset alamme huomata, että terveyden ylläpitäminen on helpompaa ja huomattavasti halvempaa, kuin sairauden hoitaminen. Laitamme ruokaa suuhumme n. 5 kertaa päivässä (aamiainen, lounas, välipala, päivällinen, iltapala) ajattelepa, jos se mitä laitat suuhusi, tukisi joka kerta kehon ja mielen hyvinvointia, hyvinvointisi kohentuisi hurjaa vauhtia.
Jos taas syöt epäterveellisesti ja ruokasi sisältää paljon sokeria, säilöntäaineita, transrasvoja tai siinä ei ole vitamiineja ja antioksidantteja, niin syömisesi tukee silloin kehon tulehdustilaa ja antaa ”pöpöille” mahdollisuuden jyllätä rauhassa kehossasi.

Tähän ei ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta. Olemme yksilöitä, joten se mikä sopii minulle ei välttämättä ole ihanteellinen sinulle. Kaikki ei vaan sovi kaikille, ei ruokarytmin eikä ruoka-aineiden suhteen. Voit pitää aluksi ruokapäiväkirjaa siitä mitä syöt ja lisää sinne myös tuntemuksia väsymyksestä, kolotuksia, turvotuksesta jne… , jotta huomaat mikä saa sinut voimaan paremmin.

Terveenä pysyminen on taito, jossa meidän on opittava kuuntelemaan itseämme.
Mitä sinun kehosi nyt pyytää? Tarjoatko itsellesi sitä ruokaa mitä tekee mieli, kuunteletko kehoasi?

Muistathan kuitenkin, että jos keho huutelee karkkia, pullaa tai sipsiä ruuan sijaan, sitä ei ole pakko uskoa vaan voit halata itseäsi ja kertoa, että nyt tähän tulee muutos ❤️

Terveenä pysyminen ei ole pelkästään kiinni ruuasta. Se on kuitenkin yksi tärkeimmistä asioista ja ilman terveellistä ruokaa emme pysy kauaa hyvinvoivana. Tänä päivänä tarvitsemme myös hyvät ravintolisät tukemaan terveyttämme, mutta nyt ei puututa niihin.

On myös muistettava liikkua sopivasti, nukkua riittävästi ja huoltaa mieltämme nauttimalla asioista sekä saamalla ja antamalla halauksia. Stressin vähentäminen helpottaa moniin vaivoihimme, mutta se onkin sitten luku sinänsä, miten osaisimme luopua tuosta tämän hetken vitsauksesta.

Ohjaan ihmisiä syömään oikeaa ruokaa. Mitä enemmän sinulla on lautasella ruokaa, jonka ainesosat voit tunnistaa ja mikäli olet vielä tehnyt sen alkuperäisaineksista itse, voit olla varma, että se on keholle ja mielelle terveellisempää.
Minun mielestäni muutama hyvä vinkki kaikille ikään ja kokoon katsomatta voisi olla tässä

Näillä pääsee ainakin alkuun järkevän syömisen osalta. Pienikin muutos parempaan auttaa kehoa ja mieltä jaksamaan paremmin.

Älä nyt syyllistä itseäsi, jos kiireen keskellä käytät eineksiä. Jos se auttaa sinua jaksamaan jonkun vaiheen yli niin hyvä. Koko ruokavalion muuttaminen kertaheitolla voi tuntua liian haastavalta projektilta. Lähde siis liikkeelle pienistä askelista ja pyri lisäämään jotain tuttua kasvista tai hedelmää/marjaa joka ruokailulle ja pikkuhiljaa kokeile jotain uutta.

Yksi tärkeimmistä ja helpoimmista askelista terveyttä ja hyvää oloa etsittäessä on juoda vettä.

Vesi voitelee meitä sisältä päin. Kehostamme 50–70 % on vettä. Jo parin prosentin nestehukka vaikuttaa meihin, suorituskyky laskee ja saamme helposti päänsäryn. Jos päivällä väsyttää voi silloinkin syynä olla veden puute.
Hörppää iso lasi vettä ja odota hetki… ihme voi tapahtua. Meissä se ei näy yhtä nopeasti ulospäin kuin kuivahtaneessa kukassa, mutta olo kohenee kummasti jo hetken päästä ja pitkällä tähtäimellä vesi voitelee meitä parempaan kuntoon.



Vesi toimii myös kauneudenhoitotuotteena. Iho ja limakalvot kaipaavat myös vettä, mutta tarjoile se sisäisesti niin alat hehkua. Iho pysyy kimmoisana ja vesi kuljettaa ”kuona-aineet” ulos kehosta, joten iho kirkastuu

Jos vesi ei maistu sellaisenaan niin laita kannuun sitruunaa, appelsiinia, kurkkua tai yrttejä 

Väriä pitää olla, mitä enemmän sen parempi.

Kasvisten värit ovat paljon muutakin, kuin silmän ruokaa. Toki siinä ne ovat kyllä ihan huippu juttu! Mietipä, jos kasvikset olisivat kaikki harmaita, vaikka maku olisi sama jäisi osa nautinnosta saamatta.

Värit ovat mm. antioksidantteja ja niiden on todettu toimivan yhteistyössä vitamiinien ja kivennäisaineiden kanssa. Kasvisten väriaineet osaltaan ehkäisevät myös veren rasvahappoja hapettumasta eli härskiintymästä kehossamme.

Syö siis värikästä ruokaa. Kerää lautaselle eri värisiä kasviksia paljon, jotta saat monipuolisen kattauksen vitamiineja, kivennäisaineita sekä antioksidantteja.
Neljä eri väriä on jo hyvä juttu/ ruokailu, toki mitä useampi väri sitä enemmän saat hyötyjä.
Hyvä tavoite on, että söisi ainakin 5 kourallista kasviksia ja jos ne kaikki olisi erivärisiä niin johan keho kiittelisi.
Lapsista varsinkin on hauska mitata päivän omat kasvikset, samalla voi laskeskella montako kukkakaalin palaa mahtuu käteen. Kouralliset voi sitten heittää vaikka blenderiin ja tehdä herkku smothien.

En myöskään ohjeistaessani kiellä mitään ruoka-aineita. Tärkeämpää on mielestäni etsiä asioita ja ruoka-aineita mitkä tukevat kehon sekä mielen toipumista ja kokonaisvaltaista hyvää oloa.  Itselleen kannattaa tehdä selväksi mitkä ovat sallittuja herkkuja arjessa. Mikä terveellinen voisi olla sinulle herkkua? Suosi sitten ajatusta ”saan syödä …” ennemmin kuin ” … on kiellettyä”

Perusperiaatteena se mitä syöt joulun ja uuden vuoden välillä ei vaikuta sinun terveyteesi mullistavasti, mutta se mitä syöt uuden vuoden ja joulun välillä voi tehdäkin jo ihmeitä tai hurjasti hallaa terveydelle! 

Hyvä sääntö on, että yli 80 % olisi hyvää terveellistä ravintoa. Jätä herkuttelu ”juhlahetkiin” tai tee jostain hetkestä itsellesi se juhla, jolloin ideana olisi, että oikeasti nautit siitä mitä syöt ja teet sen hyvällä omalla tunnolla 😊

Jos ja kun pakottava tarve herkutella iskee, vaikka kesken kauppareissun tai haluat palkita itsesi jostakin tosi hyvästä teosta niin palkitse ja osta se herkku mitä himoitset.
Mieti kuitenkin ensin hetki.
’- Onko tämä vain tapa, että minun pitää saada jotain tässä tilanteessa? jos on voit nyt muuttaa sen.
– Onko minulla oikeasti nälkä tai jano? Jano saa meidät joskus tekemään hölmöyksiä ja himoitsemaan kaikenlaista. Jatkossa pidä huoli, että tulet kauppaan ruokailun jälkeen.

Jos yhä olet sitä mieltä, että sinun on saatava se herkku, osta siitä pienin vaihtoehto eli jos ennen ostit suklaalevyn niin osta nyt pieni patukka. Nauti nyt siitä mitä ostit, älä syyllistä itseäsi vaan nautiskele kunnolla ja sitten ajatus kohti terveellisempää ruokailua. Seuraavalla kerralla valmistaudu kaupaan lähtöön ajatuksella, tee lista mitä tarvitset ja pysy vain listan tuotteissa.

Poikkeuksen tähän ohjeistukseen tekevät he, ketkä eivät pysty kontrolloimaan herkuttelua. On olemassa ihmisiä, jotka syövät yhden kakkupalan ja jäävät sokeriin koukkuun heti. Silloin sokeripitoisia tuotteita kannattaa välttää koko ajan ja etsiä herkuttelut muualta.

Huomioi kuitenkin, jos jokin ainesosa jatkuvasti ärsyttää suolistoasi tai saat siitä iho-oireita, älä silloin käytä kyseistä tuotetta. Hoida kroppasi kuntoon ja sitten voit kokeilla miten reagoit sen jälkeen. Yksi tällainen ”ärsyttäjä” on leipä, varsinkin valkoisista jauhoista tehty ”höttö”. Se saattaa saada vatsan turpoamaan ja olon kehnoksi. Moni meistä on vain niin tottunut siihen, että vatsa tuntuu kenkulta ja housut kiristää ruokailun jälkeen, niin emme ajattele, että sitä tarvitsisi muuttaa. Kokeile leivän sijaan siemennäkkäriä, se käy ihan herkusta ja korvaa leivän, jos sitä kaipailet ruokailulle.

Sekoita aineet ja taputtele taikina leivinpaperille.
Jos haluat oikein ohutta ja tasapaksua näkkäriä laita toinen paperi taikinan päälle ja kaulitse taikina ohueksi. Ripottele päälle hieman suolaa.
Vaihtelua saat lisäämällä taikinaan yrttejä tai valkosipulia.
Paista 150 asteessa n. 45 min

Aloitin tekstin viittaamalla kiinalaisen lääketieteen ajatukseen ruokailun toimimisesta lääkeenä. Syksymmällä kerron lisää tästä ajatuksesta.

Hellitään kehoa tänäänkin oikealla ruualla 😊

Ensi viikolla ajattelin antaa 5 vinkkiä kuinka tulla onnellisemmaksi. Sitten jatketaan taas elämänpyörän tarkastelua ja keskitytään uneen.