Mitä onnellisuus on sinulle?
Meille jokaiselle se on jotain erilaista ja ainutlaatuista. Olen törmännyt työssäni jutellessani aikuisten kanssa siihen, että he eivät tiedä mikä tekisi heistä onnellisia tai sitten ainoa ajatus on, että sitten jos/kun… saan lottovoiton, jään eläkkeelle, löydän puolison… olen onnellinen.
Odotatko sinä, että jotain tapahtuu tulevaisuudessa, jotain johon et ehkä itse voi vaikuttaa, että onnellisuus on jonkun muun käsissä. Prinssi karauttaa valkoisella ratsulla ja kaappaa sinut mukaansa vieden linnaansa ja elätte onnellisena elämän loppuun saakka.
Sadut ovat niin ihania, mutta toteutuvat harvoin. Ainakin, jos jää sohvan nurkkaan odottamaan sitä prinssiä. Onnellisuudessakin täytyy ottaa lusikka kauniiseen käteen ja hoitaa homma itse.
Pysähdy nyt hetkeksi, hengittele rauhassa. Sinä voit löytää oman onnesi.
1. Arjen pienet ilot
Lähden asiakkaiden kanssa liikkeelle pienistä arjen asioista. Pyrimme löytämään yhden tai muutaman asian, mikä tekee hänet onnelliseksi ja mitä hän voisi tehdä päivittäin
.Minä esimerkiksi aloitin tällä yli 20 vuotta sitten onnellisuuden etsinnän. Silloin elämässä oli paljon stressiä ja kiirettä, lapset olivat pieniä ja päiväkotiyrittäjän arki meluisaa ja hektistä. Rakastan kahvia ja varsinkin aamukahvin haluan juoda rauhassa. Ostin itselleni useamman kahvikupin, eri värisiä ja osassa kuvia. Aloitin aamuni puolituntia aiemmin kuin olisi pitänyt. Laitoin kahvin tulemaan ja avasin kaapin missä säilytimme kuppeja. Pysähdyin ja valitsin kupin ajatuksella, mitä tarvitsen tänään tehdäkseni tästä hyvän päivän? Sitten kahvi kuppiin ja istahdin joko keittiöön, mikäli tiskit oli hoidettu illalla tai olohuoneen sohvalle, kylminä aamuina laitoin takkaan tulet ja istuin lattialle takan ääreen. Keskityin kahvin tuoksuun ja sen makuun.
Hetki oli omani ja voimaannutti minua kohtaamaan arjen haasteita.
Nykyisin sään salliessa otan rauhallisen kahvihetken terassilla tai laiturilla.
Asiakkaiden kanssa olemme etsineet juuri kullekin sopivaa hetkeä.
-Useille se ensimmäinen on ollut tee tai kahvihetki aamulla tai päivällä. Muutamat pienten lasten vanhemmat ovat tehneet yhteisen teehetken illaksi, toinen nukuttaa lapset ja toinen tekee iltapalan. Sitten istutaan yhdessä ja kuunnellaan hiljaisuutta.
-Joillekin se on kukkakimppu keittiön pöydällä, jonka ääreen voi pysähtyä ihastelemaan kukkien kauneutta ja tuoksuttelemaan niitä.
-se voi olla suihkuhetki ihanalta tuoksuvan shampoon ja suihkusaippuan kanssa
– eräs rouva laittoi päivälliselle kynttilän pöytään ja musiikin hiljaiselle soimaan ja näin rauhoitti itsensä työpäivän jälkeen. Pikkuhiljaa rauhoittuminen välittyi myös puolisoon ja nyt kuulemma molemmat osaavat jättää työasiat pois mielestä ruokapöydässä.
– Joillekin se on hetki ulkona, kannolla istuen tai puuhun nojaillen vain luonnon ääniä kuunnellen
Mitä vain, kunhan toteutat sen useamman kerran viikossa ja pysähdyt nauttimaan siitä mitä teet. Pikkuhiljaa kannattaa etsiä toinen, kolmas ja neljäs asia minkä ääreen pysähtyy nauttimaan. Onnellisuus lisääntyy huomaamatta, kun vain pysähdyt nauttimaan arjen pienistä asioista.
2. Voimalause
Yhtä tärkeää kuin ruuasta saatavat ravinteet ovat mielemme antamat ravinteet. Mielemme voi vaikuttaa siihen olemmeko positiivisia vai negatiivisia, ja vaikuttavat siis siihen koemmeko olevamme onnellisia.
Tiesitkö, että suurin osa ajatuksistamme on vanhoja. Päivän aikana meillä on hurja määrä ajatuksia, joihin emme kiinnitä huomiota. Ne ovat niitä samoja, ehkä jo lapsuudessa opittuja kaavoja. Vain murto-osa ajatuksistamme on uusia.
Pyörittelemme siis samaa ajatusta vanhaa pururataa pitkin aamusta iltaan ja illasta aamuun sekä päivästä toiseen. Lisäksi alitajuntamme ”tarjoaa” meille sitä mitä ajattelemme eniten. Ei ihme, jos pelot ja huolet kasaantuvat ja saavat suuret mittakaavat, kun niitä pyörittelee edestakaisin.
Aivoja ja alitajuntaa voi opettaa kiinnittämään huomiota uusiin asioihin. Oppiminen on hidasta, mutta kannattavaa. Hyvä tukikeino on miettiä itselleen Voimalause, jota hokee aina, kun huomaa ajatusten karkaavan vanhoille urille.
Valitse lause sen mukaan mitä haluat muuttaa ajatusmaailmassasi. Aloita helposta lauseesta ja kun homma alkaa luonnistua niin voimalauseita voi lisätä eri tarpeisiin.
Pysähdy taas hetkeksi ja mieti, millä ajatuksella vakuuttelet itsesi huononakin hetkenä olemaan onnellinen. Niin, mitä se onnellisuus on sinulle?
Kun saat lauseen mieleesi, kirjoita se ylös. Varmista, että lause on positiivinen ja kirjoitettu niin että se on jo totta. Voit laittaa lauseen taskuun, käsilaukkuun tai jääkaapin oveen, kännykän näytölle, johonkin mistä näet sen usein.
Hyvä vinkki on myös kirjoittaa esim. vessan peiliin teksti muistutukseksi, siitä se tarttuu silmään aamulla ensimmäiseksi ja illalla viimeiseksi sekä muutaman kerran muutenkin. Vielä tehokkaampi se on silloin, kun pysähdyt ja luet tekstin ääneen.
Aluksi se voi olla vain ”Olen Onnellinen”, jos muuta ei tule mieleen.
Kun alat uskoa ensimmäiseen viestiin voit vaihtaa tekstiä. Uuden asian sisäistäminen vie usein n.30 päivää, joten älä ihan alvariinsa vaihda lausetta.
Jatkossa lauseita voi olla montakin, vähän erilaisia eri tilanteisiin ”Minä Onnistun/Osaan”
” Valintani vievät minut kohti onnellisempaa elämää” ” Olen kaunis”
3. Puhu kauniisti itsestäsi
Kehomme saa viestejä ajatuksiltamme. Mitä sinä ajattelet itsestäsi?
Mitä jos edessäsi olisi nyt peili, kurkistaisitko siihen, katsoisit pitkää vai kääntyisitkö pois?
Minulla on paha tapa marmattaa itsestäni ja täytyy tunnustaa, että en ole edes huomannut sitä. Joitakin vuosia sitten mieheni pysäytti minut miettimään asiaa, kysymällä ”miksi puhut vaimostani noin?” Jäin ihmettelemään hänen sanojansa. En ensin ymmärtänyt mitä hän tarkoitti, mutta hetken miettimisen jälkeen huomasin hänen olleen oikeassa.
Minulta meni 50 vuotta ennen kuin näin itseni kauniina valokuvassa. Kiitos upealle kuvaajalle Marianne Ahoselle https://www.instagram.com/marianneahonenphotography/ ja tietenkin miniälleni Idalle, joka vahti, etten karannut ennen kuvausta.
Nyt olen opetellut puhumaan itselleni ja itsestäni kauniimmin.
Marianne on käynyt kuvaamassa Keijunpeilillä useaan otteeseen Voimaannuttava hetki Naiseudellesi kuvia. Asiakkaani ovat käyttäneet (ja myös minä) näitä kuvia muistuttaakseen itseään kuinka kauniita he ovat.
Ajatuksen voima on suuri, solusi kuulevat mitä ajattelet.
Voitko voida hyvin, jos koko ajan ajattelet negatiivista itsestäsi? Tämä tyyli vie ainakin voimat, jos ei jopa sairastuta fyysisesti. Silloin keskityt huonoihin puoliin ja löydät niitä vain lisää niin itsestäsi kuin ympäriltäsi.
Pohdi nyt mistä pidät itsessäsi ja keskity kehumaan näitä hyviä asioita itsessäsi. Jos teit elämänpyörä tehtävän ja lähdit tekemään sen pohjalta muutoksia elämääsi, kohta sinulla on paljon kehuttavaa itsessäsi.
Ajattele siis itsesi kauniina, näe kauneus sinussa. Helli itseäsi, silitä ja pidä hyvänä. Kiitä kehoasi, se on jakanut kanssasi ilot ja surut. Se ” makkaran kuori” on mukanasi koko maallisen matkasi. On siis tärkeää, että pidämme huolta siitä ja arvostamme sitä.
4. Hymyile
Muistatko mille viimeksi nauroit tai tunsit sellaista sydämen paloa, että hymy ylettyi korvasta korvaan? Tartu siihen tunteeseen ja vaali sitä. Ilo tuo aina mukanaan onnellisuutta.
Hymy auttaa kehoa rauhoittumaan ja vähentää stressiä. Stressin väheneminen taas tukee kehoamme joka suhteessa. Stressittömämpi keho ja mieli ovat onnellisempia. Hymyilemisen vaikutuksesta on tehty tutkimuksia ja niissä on huomattu, että hymy oli se sitten aito tai ei, lisää kehon hyvän olon hormoneja. Jossain tutkimuksissa on viitattu hymyilevien olevan menestyneempiä ja elävän pidempään kuin hymyilemättömämmät. Tiedä häntä, miten nuo tutkimukset on tehty, mutta tätä kannattaa kokeilla.
Hakeudu siis sellaiseen seuraan, jossa nauretaan ja iloitaan. Pienen lapsen nauru saa minut ainakin hyvälle tuulelle ja hymyn nousemaan omiinkin suupieliin.
Katso leffoja, jotka naurattavat, kikattele yksin tai yhdessä ystävien kanssa.
Tanssi sateessa, lue hyvää kirjaa, halaa ystävää… Hymyyn on miljoonia syitä.
Päätä jo aamulla herätessäsi, että tästä tulee hyvä päivä.
Hymyile peilikuvallesi ja jätä hymy korviin, kun lähdet ulos.
Hymyile vastaantulijoille ja anna hymyn tarttua.
Aina ei naurata eikä hymyilytä, mutta tiesitkö, että aivoja voi huijata.
Laita kynä suuhun, kun ketuttaa. Saat suupielet nousemaan ylöspäin hieman ja aivot luulevat sinun hymyilevän ja mieli muuttuu positiivisemmaksi.
Kokeile! Ja kokeile myös peilin edessä, alkaa muuten väkisinkin naurattaa!
5. Kiitollisuus
Kiitollisuus lisää onnellisuuden tunnetta. Keskity asioihin mitkä elämässäsi ovat hyvin ja ole kiitollinen niistä. Huomaatko ne pienet arjen asiat mitkä ovat hyvin? Toivottavasti, sillä silloin olet läsnä arjessasi ja osaat arvostaa sitä mitä sinulla jo on.
Se, että on kiitollinen siitä mitä jo on, antaa mielenrauhaa ja auttaa vaikeina hetkinä luottamaan siihen, että kaikki kääntyy parempaan päin. Kiitollisuus auttaa sinua myös luomaan positiivista ajatusta elämästäsi ja se taas auttaa alitajuntaasi antamaan positiivisten viestien tulla läpi ajatuksiisi. Ihana kierre alkaa voimistua. Olet kiitollinen, näet elämässäsi lisää asioita, joista olla kiitollinen ja hyvä lisääntyy elämässäsi.
Kiitollisuutta voi lisätä tai kiinnittää huomiota siihen vaikkapa kiitollisuuspäiväkirjan avulla. Kokeile ihmeessä tätä harjoitusta.
Valitse kaunis vihko ja hyvä kynä. Laita ne yöpöydälle. Illalla nukkumaan mennessä ota vihko käteen. Pysähdy hetkeksi miettimään kulunutta päivää. Poimi päivästä asioita, joista olet kiitollinen.
Voit miettiä sopiiko sinulle, että kirjoitat aina 3 tai 5 asiaa mistä olet kiitollinen vai kirjoitatko niin monta kuin mieleen tulee. Asiat voivat olla samoja useina päivinä, kunhan vain olet kiitollinen niistä.
Jotkut pitävät kiitollisuuspurkkia. Silloin ajatukset kirjoitellaan pienille lapuille ja laput sujautetaan purkkiin.
Joinakin päivinä voi yhden asian saaminen paperille olla tuskan takana. Olipa sinulla sitten vihko tai purkki, huonoina päivinä sieltä on hyvä ammentaa asioita mistä olla kiitollinen.
Aamulla herätessä kannattaa käyttää hetki hyvien asioiden mietiskelyyn. Jos se tuntuu vaikealta aluksi voit lukaista sen mitä illalla olet kirjoittanut. Hengitä hetki rauhallisesti ja päätä ”Tästä tulee hyvä päivä” ja vasta sitten laske varpaat maahan ja kohtaa alkava aamu.
Kiitollisuuteen keskittyminen illalla auttaa ajatuksiasi positiivisemmaksi, oli päiväsi ollut sitten miten täynnä kaaosta tahansa. Tällä tavalla mieleen jää pyörimään hyviä asioita, jolloin nukahtaminen on helpompaa ja ehkäpä heräilet vähemmän yöllä murehtimaan asioita.
Joko tiedät, mikä tekee sinut onnelliseksi?
Entä miten lähdet lisäämään onnellisuuttasi?
Tiedän, että joka päivä ei vaan voi olla onnellinen aamusta iltaan, mutta jokaisesta päivästä voi löytyä jotain hyvää mistä olla onnellinen. Tartutaan niihin hetkiin ja pyritään tietoisesti lisäämään sitä mikä auttaa juuri sinua olemaan onnellinen.
Laita hyvä kiertoon ja kerro omat vinkkisi onnellisuuden lisäämiseksi =)
Ensi viikolla palataan elämänpyörän aiheisiin ja kirjoittelen levosta ja nukkumisesta.