Onko teillä ihanaa vauva-arkea?
Vauva-arki on täynnä tunteita – iloa, naurua ja toisinaan myös itkuisia ja väsyneitä hetkiä. Moni vanhempi kaipaa apua, kun vauva on tyytymätön tai kärsii esimerkiksi vatsavaivoista, uniongelmista tai kehon jäykkyyksistä. Näihin haasteisiin vauvahieronta voi tarjota lempeää ja tehokasta helpotusta.
Mitä vauvahieronta on?
Vauvahieronnalla voidaan hoitaa vauvan kehon epätasapainotiloja, jotka aiheuttavat itkuisuutta ja muita vaivoja. Hieronta auttaa myös vatsavaivoihin, uniongelmiin ja yleiseen tyytymättömyyteen. On tärkeää muistaa, ettei vauvalla tarvitse olla mitään erityistä vaivaa tullakseen hierontaan – lempeä hieronta tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia jo ennaltaehkäisevästi.
Hoito suunnitellaan aina yksilöllisesti riippuen vauvan oireista ja kehon kireyksistä, usein muutama peräkkäinen hoitokerta antaa jo näkyviä tuloksia. Hoidon aikana edetään aina vauvan ehdoilla: vauvaa voidaan hieroa vanhemman tai hoitajan sylissä tai hoitoalustalla, mikä vain tuntuu vauvalle parhaalta.
Milloin vauvahieronnasta on hyötyä?
Jos epäilet, että vauvallasi on kehon jumeja, kannattaa harkita vauvahierontaa. Kehon kireydet voivat ilmetä monin eri tavoin, esimerkiksi:
- Itkuisuus tai tyytymättömyys
- Vatsaongelmat, kuten ilmavaivat tai pulauttelu
- Kehon jäykkyys tai kaarelle vetäminen
- Hankaluudet nukkumisessa tai pukemisessa
- Toispuoleinen liike tai viivästynyt motorinen kehitys
- Ongelmia syömisen kanssa, kuten rintaraivarit
Vauva, jolla on jumituksia, saattaa olla jäykempi tai levoton. Monesti ihastellaan vastasyntynyttä, joka kannattelee päätään, ” ompa hän jäntevä” Vauvan kuuluisi kuitenkin olla sellainen pullataikinan pehmoinen eikä hänen tarvitse kannatella päätään heti syntymän jälkeen.
Karstaisuus sekä voimakkaat poimut vauvan iholla ovat myös merkkejä kehon kireyksistä.
Hieronta auttaa rentouttamaan kehoa ja parantamaan vauvan yleistä hyvinvointia. Vauva voi rentoutua ja palata luonnolliseen, pehmeään ja tyytyväiseen olotilaan, johon hänet on tarkoitettu.
Mikä sitten aiheuttaa vauvan kehon kireyksiä?
Vauvan jumit voivat johtua monesta eri tekijästä, kuten odotusajan asennoista kohdussa tai synnytyksen kestosta ja kulusta sekä vauvan asennosta syntyessä. Vauva kiertyy syntyessään synnytyskanavassa ja pieni keho joutuu joustamaan paljon, jo yksistään tämä voi aiheuttaa vauvalle jumeja. Virhetarjonta tai se, että syntymää joudutaan avustamaan voi tehdä kireyksiä useisiin kohtiin vauvan kehoa.
Vauvan kasvu ensimmäisen vuoden aikana on nopeaa, ja keho joutuu koville uuden oppimisessa ja kasvussa.
Baby Balance® -vauvahieronta: Tarkkaa ja kokonaisvaltaista hoitoa
Mummoksi tulon jälkeen olen kiinnostunut yhä enemmän vauvojen hoitamisesta ja se saikin minut hakeutumaan lisäkoulutukseen Baby Balance vauvahierojaksi. Opiskeluni ovat vielä kesken, ensi viikolla menen opiskelemaan lisää Hengitys-, ääntö- ja ravintoväylä koulutukseen. Sitten onkin jäljellä enää lopputyö ja näyttötutkinto.
Baby Balance®-vauvahieronta on anatomisen tarkkaa hierontaa, jossa hyödynnetään tietoa faskialinjoista ja faskioiden toimintaperiaatteista. Se sisältää sulattelevaa painallushierontaa ja hyödyntää vauvan omaehtoista liikettä ongelmakohtien hoidossa.
Baby Balance®-vauvahieronnalla pyritään etsimään ja hoitamaan kehosta epätasapainotiloja, jotka aiheuttavat itkuisuutta ja muita vaivoja vauvalle. Lisäksi vyöhyketerapialla ja akupainannalla tuetaan elinjärjestelmiä. Koko kehon hieronta sisältää myös ruoansulatusjärjestelmän, pallean, selän, niskan ja pään heijasteiden vyöhyketerapeuttisen käsittelyn jalkapohjista, sekä tarpeen mukaan muitakin alueita.
Ensimmäisen hierontahoidon yhteydessä äidille tehdään laaja haastattelu raskaudesta, synnytyksestä, vauvan ja äidin olosta sekä perheen nykytilanteesta, jotta vauvan oireilun mahdollisista syistä saataisiin mahdollisimman monipuolinen kuva.
Lisää aiheesta löydä/https://www.balancecare.fi/
Imetyshaasteet ja vauvahieronta
Vauvahieronta voi myös auttaa, jos imetyksessä ilmenee haasteita. Vauvan keholla olevat kireydet vaikuttaa hänen imuotteeseensa tai siihen, missä asennossa hän pystyy syömään mukavasti. Jos vauva ei asetu rinnalle tai suostuu syömään vain toiselta puolelta on syynä yleensä vauvan keholla olevat jumit. Imetysohjauksen yhteydessä vauvaa kannattaa hieroa, jotta mahdolliset kireydet saadaan helpottumaan ja imetys sujumaan paremmin.
Vaikka ohjaus on nimensä mukaan imetysohjausta äitiä tuetaan siinä hänen haluamaansa suuntaan, eikä ketään pakoteta imettämään. Tehtävänäni on kuulla äidin toiveet sekä huolet ja yrittää löytää hänen kanssaan niihin heidän perheelleen sopivia ratkaisuja.
Vauvan hyvinvointi on kokonaisuus
Vauva kasvaa ja kehittyy nopeasti, ja keho voi kuormittua tästä kaikesta. Monesti vauvan vaivoja pidetään yksinkertaisesti asento-ongelmina, ja ohjeena on kantaa vauvaa eri asennoissa. Kuitenkin, jos kyseessä on kehon jumi, pelkkä asennon vaihtelu ei välttämättä riitä. Vanhemmat tekevät parhaansa auttaakseen pientä lastaan, ja vauvahieronta voi olla yksi keino löytää helpotusta vauvan arkeen.
Jos koet, että vauvallasi voisi olla kireyksiä kehossa, kannattaa harkita vauvahierontaa. Se on lempeä ja tehokas keino tukea vauvan hyvinvointia ja tasapainoista kasvua.
Mikkelisää vietetään vauvaviikkoa nyt, kun julkaisen tämän blogin. Minä olen perjantaina 27.9 klo 10.30-14.30 Mikkelin kirjastolla esittelemässä Baby Balance vauvahierontaa. Tule piipahtamaan pöydän ääressä ja kyselemään vinkkejä sinun vauvasi hyvinvointiin liittyen tai varaa aika Keijunpeilille vauvahierontaan tai imetysohjaukseen.
Kuvat Marianneahonenphotography
lisätietoa Mariannesta löydät täältä https://www.instagram.com/marianneahonenphotography/