Normaaliako?

Nyt tarkoitan sellaista terveen normaalia tai normaalin tervettä… miten sen nyt selittäisi. En missään tapauksessa jaa nyt ketään normaaleihin tai hurahtaneisiin ihmisiin tai terveisiin ja sairaisiin, vaan yritän ajatella asiaa hyvinvoinnin kannalta.

Kaikki tämä pähkäilyni alkoi taas siitä, kun haastattelin asiakasta. Yritin kaivella pohjimmaista syytä hänen ongelmaansa ja esitin sellaisen peruskysymyksen
 -toimiiko vatsa normaalisti? ”Joo” 
– kerran vai useammin päivässä? ” ehkä kerran viikossa tai ainakin joka toinen viikko ” (ja tämä ei siis ollut se ongelma.)

No valitettavasti joillekin, mutta se ei ole terveen normaalia!!!!

Usein kuulen myös, että ainahan sitä päätä juilii tai naapurin rouvakin kertoi, että niveliä kolottaa, kaikkihan käy vessassa yöllä tai jokainenhan sitä heräilee aamuyöstä jne.
Vaivat tulevat meille pikkuhiljaa ja alamme tottua niihin ja ne tuntuvat ihan jokapäiväisiltä, joten ne ovat normaalia.
Some ja lehdet yhdessä ystävien kanssa vaikuttavat myös ajatteluumme. Joku sanoo/ kirjoittaa” taas päätä särkee” tai” selkää kolottaa”, lukija samaistuu niinhän minullakin, joten tämähän on normaalia, kaikillahan päätä särkee.  Paljon kuulen myös, että kaikilla 50-vuotiaillahan on verenpaine lääkkeet tai nivelrikkoa. No kun ei ole, eikä pitäisi ollakaan.

”MIETI, MIETI, MIETI” toteaa 2-v. lapsenlapseni ja koputtaa omaa tai minun otsaansa.
Tämä on hyvä neuvo tähän kohtaan!

Muistatko aikaa, jolloin sinuun ei olisi koskenut?

 tai vatsa olisi toiminut niin ettei se aiheuta sinulle ylimääräistä mietintää?

tai olisit herännyt pirteänä?

Nyt olisi hyvä aika määrittää itselleen mikä on sinulle normaalia ja miettiä onko se terveen normaalia.

Olemme yksilöitä ja poikkeamia siis on, mutta kohtuus nyt kerjätessäkin, kun yritätte työntää vaivojanne ”normaaliin”.

Vatsan kuuluu toimia päivittäin! Tuotoksen kuuluisi olla tasainen pötkö ja pyyhkimiseen pitäisi riittää yksi paperi.

Jos siis juokset kiireellä aamukahvin jälkeen vessaan, jotta varpusparvi osuisi pönttöön tai vietät siellä tunnin, jotta pupun papanat päättäisivät ulkoistaa itsensä, hommassa on jokin pielessä.

Hieron paljon vauvoja, joiden vatsa ei toimi päivittäin. Vanhemmat ovat olleet huolissaan asiasta ja puhuneet siitä neuvolassa, mutta sieltä kerrotaan, että parinkin viikkoa kakkaamatta on vielä normaalia vauvalle. Kuulostaa kyllä aika kurjalle minusta. Suurin osa näistä vauvoista tekee kakan hieronnan aikana tai heti hieronnan jälkeen. Kun vauvan kireydet saadaan helpottamaan 3-5 hierontakerran ansiosta, vauva alkaa tehdä päivittäin tai joka toinen päivä kakan ja samalla itkuisuus vähenee sekä unet rauhoittuivat. Tämä pistää miettimään, että onko se kuitenkaan normaalia, jos ei kakkaa viikkoon?

Mieti ensin mikä on sinun normaali univalve rytmisi? Oletko aamun virkku vai illan torkku, jos siis saisit herätä omaan tahtiin mihin kellon aikaan heräisit pirteänä?

Moni ajattelee, että nukkuisin koko päivän. Niinpä, ja moni tarvitsisi meistä ainakin sen pari viikkoa lepoa, jotta oma rytmi palautuisi. Aina emme voi elää oman rytmin mukaan, työt ja muut pakolliset asiat vaikuttavat siihen, milloin täytyy herätä ja olla töissä. Mutta rytmin tiedostaminen auttaa sinua.  jos tiedät milloin olet parhaimmillasi, pyri tekemään tarkkuutta vaativimmat hommat silloin.

Homma pitäisi jokseenkin mennä näin, jos puhutaan terveen normaalista:

Illalla oman rytmin mukaan pää tyynyyn, muutama kiitollisuus ajatus ja nukkumatti vie jo mennessään. Seuraava havainto pitäisi olla aamulla, kun mieli tekee venytellä ja aukaista silmät (ennen kellon pirinää)

 Harva nykyisin pääsee tähän. Jos muksut eivät herättele niin stressi vaivaa ja  joko illalla tai aamuyöstä
tai sitten on syöty huonosti ja nälkä, ähky tai närästys pitävät hereillä.

Myös kaikki päivän aikana käsittelemättömät asiat voivat vaikeuttaa untasi. Niin ja ne kivut, ne pitävät monet hereillä.  Yöllä ei pitäisi myöskään heräillä, eikä juosta vessassa. 

Tämä onkin sitten haastavampi juttu, eikä selviä kyllä tällä kirjoituksella. Voit lukea ajatuksiani väsymyksestä https://keijunpeili.fi/2024/09/04/voihan-vasymys/

Nyt on aika kaivaa elämänpyörä tehtäväsi esille ja kurkistaa missä mennään. Onko tapahtunut muutosta? Jos et ole vielä tehnyt sitä voit palata blogiin tästä https://keijunpeili.fi/2024/08/14/arki-pyorii-mutta-miten-sina-voit/ ja tehdä tehtävän.

Toivottavasti olet mennyt parempaan suuntaan.

Tekemällä pieniä muutoksia ruokailuun ja uneen, sekä liikuntaan olet vaikuttanut koko kehoosi sekä mieleesi. Nyt jos jokin tuntuu tämän tekstin luettuasi, ettei kaikki olekaan vielä ihan terveen normaalia niin keskity nyt havaintoosi. Millaista muutosta tarvitset, jotta olosi alkaa muuttua paremmaksi? Ota taas pieniä askeleita, älä yritä muuttaa kaikkea kerralla.
Tärkein vaihe on jo suoritettu, olet havainnut jotain itsessäsi mikä ei tue hyvää oloasi ja olet päättänyt tehdä sille jotain. Hyvä sinä!

Kaikkeen ei saada apua laittamalla elämää normaalin terveeksi ja syömällä hyvin, mutta monia asioita saadaan muutettua parempaan päin, kunhan vain tiedostetaan asioita. Joskus mielessä pyörinyt asia tekee tunnelukon keholle ja aiheuttaa fyysisiä oireita. Näihin tarvitaankin sitten henkilökohtaista perehtymistä ja monia oivalluksia, jotta muutos lähtee käyntiin.
Shiatsuhoito on tunnelukkojen aukaisuun hyvä tuki, jos haluat kokeilla varaa hoitoaika itsellesi Keijunpeililtä. Keholla voi olla myös jotain mikä tarvitsee lääkäriä tai lääkkeitä, silloin niihin kannattaa turvautua. Ne eivät kuitenkaan pois sulje sitä, että sinä itse tukisit valinnoillasi omaa hyvinvointiasi.


Tässä hieman pohdittavaa sinullekin, ettei minun tarvitse yksin pähkäillä.